УСАИД вложува 5 милиони долари за малите бизниси
   
Impressum | Маркетинг | Контакт
Економија
УСАИД вложува 5 милиони долари за малите бизниси
Скопје, 14 март - Грантови во висина од 5 милиони долари за невладини организации во областите на микро претприемништво и енергетска ефикасност, добија пет локални организации, меѓи кои Центарот за започнување бизнис од Битола, Центарот за претприемачи и менаџери, МАТА – македонската занаетчиска организација, Хабитат – Македонија и МДЦ ТИ.Нет.

„Верувам дека ефектите за локалната економија ќе бидат значајни. Организациите кои ќе работат на поттикнување на претприемништвото на 450 нови и постоечки микропретпријатија ќе им помогнат да се етаблираат на пазарот и понатаму да просперираат преку обуки, консултантски услуги, воспоставување контакти и со потенцијални партнери и купувачи и пристап до финансии“, рече американскиот амбасадор Филип Рикер.

Со проектот се очекува овие мали претпријатија да отворат околу 500 нови работни места делумно таргетирачќи групи кои традиционално имаат отежнат пристап до пазарот на трудот, како што се жените, младите и членови на ромската популација.

„Денес со овие пет проекти и поддршка на мали и средни претпријиатија во Македонија, генерално претприемништвото се поддржува еден мнгу значаен сектор во нашата економија, тоа е секторот на макли и средни претпријатија. Сектор кој иако изгледа мал во нашатата економија е значителен, ако гледаме по број на регистрирано компании според Централниот регистар повеќе од 99 отсто се мали и средни компании. Тие учествуват со 80 отсто од вработените во македонија и над 50 отсто во БДП и надворешната трговија“, рече министерот за економија Фатмир Бесими.

„Македонија ја прославува 20 години од независноста и македонските невладини организации мора да се соочат со предивикот, Македонија да ја направат попросперитетна, повешта и поинтегрирана во глобалната економија“, рече американскиот амбасадор, Филип Рикер.

Тој потенцира дека избраните пет организации биле внимателно одбрани и покажале значајни резултати со што ја стекнале довербата зна локалната заедница.  / Журнал МК /
  • Currently 3,04/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Оценка 3,04 од 5 (статијата ја оцениле 146 лица)


Автор:
објавено на 14.03.2011   00:00
Прочитано 7 пати Испрати на пријател Печати
Економија
- Министерот Сугарески се сретна со Здружението на градежништво и градежни материјали
23.06.2017 16:33:29  23.06
- Владата му наложи на ЕЛЕМ да го поништи тендерот за рударска опрема
23.06.2017 13:17:49  23.06
- Околу 65 отсто од потрошената струја во април била од домашни извори
23.06.2017 13:17:11  23.06
- Нето платата во април 22.672 денари
23.06.2017 13:16:36  23.06
- Москва демантира дека рускиот хуманитарен центар во Ниш е шпионски центар
22.06.2017 16:40:04  22.06
- УЈП: Да се издаваат фискални сметки
22.06.2017 16:38:35  22.06
- Прв чартер лет од Катовице на Охридскиот аеродром
22.06.2017 12:16:19  22.06
- Бизнисмените од Македонија и Грција бараат авиолинија Скопје - Атина
22.06.2017 12:16:00  22.06
- Прв отворен ден на GS1 Македонија во Скопје
21.06.2017 12:36:40  21.06
- Онлајн продажбата во Македонија во зачеток, граѓаните се плашат од злоупотреби
21.06.2017 12:35:56  21.06
- Бектеши ги повика компаниите да се пријават за субвенции за ХАЛАЛ стандард
20.06.2017 12:25:23  20.06
- ЦГК: Делумно или целосно поништени 23 проценти од тендерите лани
20.06.2017 12:24:21  20.06
- МЗШВ: Ќе бидат преземени мерки за непречен откуп и дистрибиција на земјоделските производи
19.06.2017 12:34:18  19.06
- Поддршка за вработување млади, невработени и жени
16.06.2017 12:51:01  16.06
- Кина ќе продолжи да ги охрабрува компаниите да инвестираат во Македонија
16.06.2017 12:50:05  16.06
- Промовирање на Балканот без граници како заеднички туристички бренд
16.06.2017 12:48:07  16.06
- Продажните цени на производителите на индустриските производи повисоки во април
15.06.2017 14:03:26  15.06
- Mинистерот Бектеши се сретна со унгарскиот амбасадор Ласло Дукс
15.06.2017 14:02:32  15.06
- Прометот на индустријата во април намален за 0,5 проценти
15.06.2017 14:01:42  15.06
- Полицијата во Вашингтон планира да подигне обвинение против 12 лица од обезбедувањето на турскиот претседател Реџеп Таип Ердоган, кои учествуваа во тепачка за време на посетата на Ердоган во главниот град на САД во минатиот месец.
15.06.2017 14:00:28  15.06
- Понеповолни очекувања во преработувачката индустрија
14.06.2017 16:48:21  14.06
- Министерот Бектеши се сретна со косовскиот амбасадор, Хиса
14.06.2017 16:47:04  14.06
- Конференција за предизвиците со неплатена работа и родова нееднаквост
14.06.2017 12:55:23  14.06
- Неплатената работа дома, причина за слабото учество на жената на пазарот на труд
14.06.2017 12:54:36  14.06

П У Б Л И Ц И Т Е Т
ЕЛЕКТРОНСКИ ВЕСТИ
 
Сите актуелни вести на твојата е-пошта.

Product Listing Policy - Intellectual Property Policy and Infringement Claims - Privacy Policy - Terms of Use
© 2017 Журнал МК. Сите права се задржани.  developed by anet solutions