Журнал - Новинска агенција

Zurnal.mk

Чоколадата ги подобруваат менталните процеси

Да создадеме култура на носење на очила
СЈО ќе ја „трезни“ Општината од „Пивофест“
Жрепка за редоследот на листите за локалните избори

Здравје

Чоколадата ги подобруваат менталните процеси
coko.jpg

Италијански истражувачи испитувале различни ефекти на акутна и хронична примена на флаванолот од какаото на различни когнитивни домени и откриле дека различни процеси биле подобрени со дневно внесување на флаванол од какао.

Какаото е богато со флаванол, кој спаѓа во природни соединенија кои ги штитат невроните. Така кај испитаниците било забележано подобрување на работната меморија и подобрена обработка на визуелни информации, откако конзумирале флаванол од какао.

– Резултатите покажаа потенцијал на флаванолот на какаото за подобрување и заштита на спознајните процеси кај лица кои имаат проблеми со тоа. Тој исто така го намалува ризикот од појава на некои кардиоваскуларни болести, ијзваи Валентина Сочи од Универзитетот „Л’Аквиља“ во Италија.

Редовниот внес на какао и чоколада може да донесе позитивни ефекти на когнитивните функции со текот на времето. Меѓутоа, постојат и нуспојави поврзани со високата калорична вредност на чоколадото, потоа кофеинот и теоброминот, како и од многу други адитиви како што се шеќерот и млекото.

Поради тоа, научниците препорачуваат да се конзумира темно чоколадо, кое е по здраво и побогато со флаванол.

 13.07.2017, 12:37  | L.E. | 66

 

© ZURNAL.mk

 Здравје 

НОВИНСКА АГЕНЦИЈА "ЖУРНАЛ"

Димитрие Чуповски 4/2-11
Скопје, Република Македонија
Телефон: 02 3217 815
Е-пошта: info @ zurnal.mk

1091
© 2017 Журнал - Новинска агенција. Сите права се заштитени.
Овој материјал не смее да се складира, издава, емитува, препишува и повторно да се дистрибуира во каква било форма, без писмена дозвола од ЖУРНАЛ. Секој упад и злоупотреба на интернет страницата на ЖУРНАЛ е казнив по членовите 251 и 251a од КЗ на Република Македонија.