Zurnal.mk | Журнал - Новинска агенција

Zurnal.mk

„Вртелешка“ и во Гостивар

Почетна >  Култура > „Вртелешка“ и во Гостивар..

„Вртелешка“ и во Гостивар


Објавено на 11.05.2010 во 00:00 од T.S.   |   92 прегледи
Театарската претстава “Вртелешка”, утре, ќе се изведе во Центарот за култура „АСНОМ“ во Гостивар.

Оваа претстава е по текст на Артур Шницлер, а во режија на Владимир Милчин.

Таа е прв проект на алтернативниот и независен Општествено политички неподобен театар (ОПН-театар).

“Вртелешка” е дипломска претстава на членови на ОПН, на веќе дипломираните студенти во класата на Владимир Милчин.
 
“Вртелешка” е работена по текст на еден од најголемите австриски драмски писатели Шницлер. Претставата е омаж на интимноста – од онаа на проститутките и војниците по клупите низ темните паркови крај Дунав до онаа на познатите актерки и грофови кои се среќаваат по најпрестижните хотелски соби.

Шницлер пиесата ја напишал во 1890 година, а кога конечно по Првата светска војна била поставена во театар, забранета е веднаш по примиерата.
 
Оваа претстава веќе е изведувана во Детскиот театарски центар во Старата скопска чаршија.

Цената на билетот е 150 денари.
       
   
© ZURNAL.mk